Monday, June 08, 2009

Cerita Rakyat 4: Ganyang Malaysia vs Ganyang Indonesia




Heboh diperkatakan dalam Facebook dan juga di Blog - Blog negara jiran, mahu ganyang Malaysia. Aku tanya rakan aku. Kenapalah indonesia ni sibuk sangat dgn hal Malaysia, nak gaduh dgn Malaysia, jadikan Malaysia bahan untuk mereka berpolitik. Malaysialah paling Jahat. Lalu di jawab dengan selambanya oleh kawan aku:

"Sebab indon tu rumpun melayu, Malaysia pun Melayu juge.. Biaselah hukum perangai Melayu, dengki sesama Melayu."

"Sebab tu Indonesia tak sebuk nak gaduh dengan Singapore, sebab dia Cina. Melayu dengki Melayu je. Penyakit dari dulu". Tambahnya lagi. Logik juga. Hahahaha

Apapun, aku list down some group dan blog yang berkobar2 pebgikutnya nak mengganyang Malaysia.

1. Facebook List for Ganyang Malaysia: click here

2. Group Facebok paling aktif:



3. Blog Ganyang Malaysia.



tapi bila aku surf2 di internet.. aku jumpa ini pula


tersenyum aku..org indon yang lagakan indon rupenyer..biasalah..pemilu dah dekat..

FAKTA: Lebih kurang 70% penjenayah di dalam penjara adalah warganegara Indonesia, yang ditanggung makan minum berak pakainya oleh pembayar cukai di Malaysia. Di dalam penjara, mereka juga turut dilatih dan diajar kemahiran hidup seperti menjahit, bertukang, agama, memasak dan pengetahuan asas yang lain agar mereka selepas dilepaskan dari penjara, dapat hidup mencari rezeki halal. Kita bela indon yang jahat dengan baik. Tapi itu balasannya. Belum kira lagi rakyat kita yang mati ditangan perompak dan penyamun bangsa indonesia?

Semoga pentadbiran SBY dapat mematangkan rakyatnya agar berfikiran lebih rasional. Ancaman kepada Malaysia bukannya Indonesia, dan Malaysia bukan ancaman kepada Indonesia. Kedua - dua negara ini perlu bersatu kerana di rantau inilah majoriti umat Islam tinggal, dan sayangnya majoritinya masih miskin dan mundur



Baldimerah: Entah .. no komen.. kita tunggu la yang sibuk nak ganyang malaysia tu datang sini cari pekerjaan.

5 comments:

ketiak ku wangi said...

ganyang bibik kat rumah hihihi

ketiak ku wangi said...

eh lupa plak bila masa ntah ada bibik... ganyang indon yg curik air

ketiak ku wangi said...

betul dow... indon nie problemnya kalo naik erl sampai kt midvalley ada pemandangan etnik bwh jembatan tulah dorang... nanti la ada masa ketiak wat karangan tentang Indon

baLdi MeraH said...

sungguh hina ketiak ini.. adakah ketiak ini berbau indon?

ketiak ku wangi said...

tak bole blah nye statement... ketiak bau Beyonce tau