Tuesday, June 02, 2009

Artikel Yang Dicuri 1 : Penyakit KeADILan, bolehkah PRM ubati?

June 16, 2000 
koleksi artikel boleh didapati di sini

Penyakit KeADILan, bolehkah PRM ubati? 
Fathi Aris Omar 

16 Jun: Sebuah parti yang muncul dari tepi jalan raya akhirnya bersidang hari ini. Laungan re-for-ma-si yangmewarnai kemunculannya sebaik sahaja selepas 4 April lalu asalnya menjadi harapan banyak pihak. Harapan pertama, memberikan wajah politik yang baru sejajardengan "realiti baru" politik nasional –sekurang-kurangnya politik anak muda jalanan. Tetapi tidak begitu, hakikatnya jelmaan politiknasional tampak sahaja baru namun pemain politiknyadiwarisi sejak beberapa dekad yang lalu. Lihatlah padaAnwar, Mahathir, Hishamuddin Rais dan contemporarymereka. 

Orang-orang tua inilah (kecuali tiga nama itu)akhirnya yang menjarah Parti KeADILan Nasional dan terpinggirlah kumpulan-kumpulan reformasi yangberkorban untuk menyatakan syiar bantahannya.  Cerita reformasi dan KeADILan penuh dengan kesedihan -setidak-tidaknya di mata para "reformis," istilah yang mereka gunakan untuk mengenali diri sendiri.  Di sebalik kepedihan itu pula bersarang penyakit yang cukup parah tetapi sering kali pula dikosmetikkan dengan gincu dan bedak keadilan. Sebenarnya, sejakSeptember 1998, tidak ada usaha keadilan yang wujud. 
Majlis Gerakan Keadilan Rakyat Malaysia (Gerak) juga bukanlah perjuangan keadilan untuk rakyat. Ia hanyalah pentas untuk PAS mengesahkan ketuanan politik kepembangkangannya, meminggirkan Gagasan Rakyat (satu lagi kumpulan), mengutip wang derma, dan menaikkan imejnya. Tidak lebih daripada itu.  Bermula daripada Gerak sehingga Barisan Alternatif, PAS mengaut segala-galanya atas nama reformasi, Anwar dan lakonan keadilan. Kini, ia berniat lagi untuk meneruskannya - seperti yang terpancar dalam muktamarnya baru-baru ini - walau beberapa pihak sudah memahami sepak terajang politiknya. 

Anak-anak muda yang bertungkus-lumus berada di pinggir jalan – disepak, diterajang, dibelasah - hanya menjadi satu lagi peluru pembangkang menentang kerajaan pimpinan Perdana Menteri.  Kemudian wujud Pergerakan Keadilan Sosial (ADIL) yang cuba mengambil semangat penyatuan tenaga-tenaga penentangan terhadap sistem. Ia juga perlahan-lahan mengecewakan, akhirnya siri kekecewaan itu ditutup oleh Pendaftar Pertubuhan selepas 17 bulan digantung tidak bertali. 

Sebelum itu, empat organisasi awal yang disebut "Gerakan Reformasi" - ABIM, JIM (pengkritik ABIM tetapi rapat dengan Anwar), Asasi (profesional sains Islam ABIM) dan PKPIM (pelajar ABIM) - ditubuhkan.  Tetapi mereka awal-awal lagi meninggalkan pentas serangan terhadap sistem selepas ramai pemimpin mereka ditawan di bawah ISA. Mereka sanggup membiarkan penderitaan anak-anak jalanan ini walaupun semangat jihad, jiwa tarbiyyah dan basah iman mereka diulang-ulangkan dalam usrah dan qiamulail. 

Tidak ada kuasa yang perkasa memanjangkan tempoh dan siri penentangan itu kecuali anak-anak reformasi jalanan inilah tetapi setelah wujudnya KeADILan, merekalah yang awal-awal diketepikan.  Selain itu, Harakah yang asalnya teragak-agak untuk menyokong Anwar tetapi akhirnya berjaya meningkatkan jualan, maka merekapun happy! 

Kemudian dalam pakatan Barisan Alternatif, KeADILan dan rakan sejawatnya Parti Rakyat Malaysia dimelukutkan di tepi gantang. Dua parti tradisional dalam pakatan itu meraih segala peruntukan kerusi empuk (selamat, maksudnya) menjelang pilihan raya umum November lalu.  PRM dan KeADILan mula belajar perit menjadi parti kecil dan mentah. 

Banyak kali juga perbincangan tentang kerusi menambahkan siri-siri pengkhianatan orang politik terhadap anak muda dan reformis jalanan. Sebagai ganti polis, Mahathir dan sistem korup itu, KeADILan dan BA bersilih ganti mengecewakan hasrat mereka.  Malah ada warning agar mereka tidak mengeruhkan "suasana politik"- dalam bahasa yang lain, biarlah kita bertanding dan mendapat kerusi daripada bersusah payah diherdik, dikejar, disepak terajang di pinggir jalan. 

Sebenarnya ada pertarungan yang halus dan senyap antara reformis jalanan dengan KeADILan dan BA. Mereka yang selangkah lagi mencapai kejayaan tentunya tidak mahu balik ke pangkal jalan untuk memulakan perjuangan seperti anak-anak muda jalanan ini.  Akhirnya lumpuhlah satu gerakan yang berjaya menggegarkan negara, semuanya diurus secara politik parti. 

Kelumpuhan ini pula nampaknya selari dengan falsafah politik sistem yang korup itu - iaitu jangan ajak rakyat bersilat di luar gelanggang "demokrasi" ala Mahathir yang ditakrifkan sebagai pilihan raya umum lima tahun sekali.  Di saat semua manusia mengejar kegilaan kuasa, khususnya juga di kalangan KeADILan dan BA, penulis sempat berbual dengan orang kuat BA yang cukup dikenali berjiwa reformis. Segala kebusukan itu pun didedahkan. Kesimpulannya, BA itu sendiri memerlukan reformasi! 

Rupa-rupanya memang benarlah jangkaan saya (lihat Detik bulan Februari 1999), bahawa terlalu banyak keadilan akhirnya menyusahkan! Ia tidak membantu merakyatkan perjuangan tetapi berpusar-pusar menjaga tembolok sendiri.  Sesiapa yang jujur dan lemah akan dipergunakan semahunya untuk political mileage, termasuk reformis jalanan - dan tabiat ini sangatlah benar dengan KeADILan dan juak-juak Anwar. 

Walaupun bekas boss-nya masih terseksa dalam penjara, dan memang ramai orang bersimpati dan sedia menolong insan terseksa itu, tetapi tabiat lama itu masih bersarang kuat di dalam jiwa dan terpampang dipamerkan ketika pilihan raya kecil Telok Kemang baru-baru ini. Dan, gelagat mereka itu tidak membantu Anwar sama sekali.  Mereka selalu terlupa KeADILan bukan lagi Umno yang dilimpahi ghanimah akibat bersekongkol dengan seorang menteri kewangan dan timbalan perdana menteri! Cukuplah lagak seperti itu. 

Tetapi seperti ditegaskan tadi, hakikatnya "alaf baru, politik baru" sebagai slogan KeADILan itu hanyalah tempelan. Di lubuk jiwa perubahan politik itu masih lagi watak-watak kontemporer sejak lebih dua dekad lalu dengan tabiat lama.  Bukan tidak ada yang baru dalam perkembangan sejak September 1998 itu tetapi rakyat biasa dan anak muda jalanan selalunya mereka yang benar-benar jujur, berjiwa reformasi tulen dan antisistem. Tetapi merekalah yang dipinggirkan dan dikecewakan. 

Itulah kesimpulan tokoh BA yang berjiwa reformis. 

Kalaulah mereka mampu menyelongkar segala sampah di bawah permaidani gerakan pembangkang itu, nescaya terkejut besarlah mereka. Hanyalah laman web Komentar yang benar-benar sedia membuka penutup lubang kebusukan itu - walaupun tindakan itu dikatakan
tidaklah bijaksana.  Akhirnya jeritan tidak sabar itu meraung-raung melalui kempen bertafakur, pimpinan Laman Reformasi dan disertai juga Mahafiraun 2020. Apakah mereka ini - yang berani beroperasi di tengah-tengah kecelakaan politik dan meredah rimba penindasan, antara September 1998 hingga November 1999 itu - boleh dituduh sebagai "agen BN"? 

Kini, akibat peminggiran politik BA, KeADILan berhasrat berkahwin dengan PRM pula. KeADILan bukan hanya kaya dengan simpatisan - itupun kerana Anwar, Azizah dan anak-anaknya - tetapi juga kaya dengan puak-puak.  Belum sempat kerjasama dibelai, perebutan jawatan dan kepuakan meletus pula sehingga sukar sekali difahami apa guna maneuver sebebal itu - ghanimah apakah yang diingini daripada sifatnya yang mentah, pembangkang pula, di tengah-tengah ribut penindasan sedangkan ahli-ahli tidak tersusun, berhingus dan terbiar? 

Kini, PRM pula datang. Mungkin kali ini hanya menambahkan senarai puak yang sedia wujud dalam KeADILan. Begitu ramai doktor perubatan dan falsafah dalam KeADILan tidak menyelesaikannya, apatah lagi seorang doktor PRM - beliau bukannya doktor ubat. 

Mampukah doktor ini mengubati KeADILan? 


Baldimerah: Saya Curik Artikel Orang Lagi!!~~
BaldiBiru: Mintak halal ye bang
baldiBesi: lama tapi worthit ntok di baca.

No comments: