Thursday, November 05, 2009

MYSTERY: Boikot Old Town White Coffee - Nga Kor Ming, Rasis dan Tidak Halal

MYSTERY: Boikot Old Town White Coffee - Nga Kor Ming, Rasis dan Tidak Halal

Kami The Unspinners pernah mendedahkan bahawa salah seorang pemegang saham Old Town White Coffee adalah Nga Kor Ming, ADUN DAP yang rasis dan pemegang tali boneka Nizar.

Kami pernah juga menunjukkan kedudukkan OTWC di Plaza Masalam, Shah Alam yang tidak jauh dari tempat kematian Teoh Beng Hock.

Kali ini, kami mahu menyiarkan pengalaman seorang hamba Allah yanhg telah menulis kepada blog Abe Mie Terjah mengenai OTWC. Petikkannya berikut:


Salah seorang sahabat saya mempunyai modal dan kepakaran di dalam perniagaan restoran berjinak-jinak menceburi bidang bisnes dengan Old Town White Coffee (OTWC).

Pada satu hari, rakan saya telah berjumpa dengan salah seorang pengurus yang diberi peranan untuk mengendalikan usahawan francais di bawah OTWC. Sahabat saya mempunyai modal yang mencukupi dan memiliki lokasi yang strategik untuk membuka cawangan kafe berkenaan. Dia juga sanggup mematuhi peraturan dan prosedur yang akan ditetapkan oleh pihak pengurusan OTWC nanti.

Sewaktu kami pergi ke bahagian berkenaan dan bertanyakan seorang pengurus jabatan francais yang berbangsa Cina, tetapi kami terkejut dengan jawapannya.

"KAMI TIDAK SUKA ORANG MUSLIM (ISLAM) BERNIAGA CAFE KAMI DAN TIDAK BERI PELUANG KEPADA MELAYU".

Dalam hati kecil, kami berkata, OTWC dikunjungi oleh orang Melayu, kenapa perniagaan ini tidak boleh dibuka oleh orang Melayu? Kita sering mendengar mengenai kesamarataan dalam merebut peluang ekonomi yang disediakan oleh kerajaan Barisan Nasional.

Kaum Cina sering kali menuntut hak mereka di Malaysia sedangkan pada masa yang sama mereka tidak mahu berkongsi ekonomi untuk kemakmuran bersama-sama! Kenapa perkara ini berlaku?

Saya dan sahabat saya berborak mengenainya. Kami membuat kesimpulan, bangsa asing (Cina dan India) hanya memonopoli perniagaan untuk bangsa mereka sahaja dengan tidak mahu berkongsi dengan orang Melayu. Pada masa yang sama, orang asing menuntut hak yang sama rata daripada orang Melayu dalam bidang politik dan ekonomi serta mengambil keuntungan daripada orang Melayu.

Kami berdua merupakan pelanggan tetap di kafe berkenaan mendapati pihak pengurusan gemar mengambil pekerja dari negara Myanmar yang bukan beragama Islam. Tidak ada pekerja Melayu yang beragama Islam bekerja di OTWC.

Untuk itu, saya menyeru kepada orang Melayu dan umat Islam supaya TIDAK MENGUNJUNG KE OLD TOWN WHITE COFFEE ...

Bersambung di sini.
Berkenaan halal dan haram makanan, baca petikan berikut:


Untuk itu, saya sertakan bukti menunjukkan OTWC merupakan perniagaan yang TIDAK DISAHKAN HALAL oleh pihak berkuasa terutamanya JAKIM.


OTWC telah beroperasi pada sekitar tahun 1999. Status penubuhan awalnya TIDAK HALAL dan sehingga kini konsep HALAL yang digunakan masih kabur dan boleh diragui. Antara produk yang diragui STATUS HALAL dan dikenalpasti HARAMnya ialah:-

Baca seterusnya di sini untuk mengetahui mengenai hidangan Mee, Minyak, dan Daging Salai dan Herbal Jelly OTWC.


Type rest of the post here

No comments: