Tuesday, November 14, 2006

singapuraorg mElayu ~ eKonomi hiburan ~

Di Singapura, kami tidak mendewakan pemain-pemain bola.'' Begitulah kata-kata Phillip Yeo, Ketua Agensi Penyelidikan Untuk Sains dan Teknologi Singapura. Saya yakin Singapura juga tidak mendewa-dewakan golongan artis seperti yan g berlaku kepada k ita di Malaysia .


Saya tidak pernah terbaca atau mendengar ber ita yan g penyiar TV disana menganjurkan banyak siri realiti TV yan g tidak mendatangkan sebarang faedah jangka panjang untuk kemajuan negara kecil mereka. Tetapi berlainan pula dengan negara k ita , itu yang lebih diutamakan sejak kebelakangan ini.

Jika beginilah sikap rakyat negara k ita nampaknya k ita akan terus menjadi sebuah negara yan g terbelakang dalam segala bidang yan g berfaedah untuk masa depan negara.

Di Singapura, idola mereka adalah orang terpel ajar , bukan artis. Orang terpel ajar dijadikan contoh kepada anak-anak muda Singapura untuk mengejar kemajuan dalam bidang sains dan teknologi. Anak-anak mereka digalakkan mendapat pel ajar an setinggi yan g mungkin kerana mereka sedar tanpa generasi yan g berpel ajar an dan berpendidikan tinggi negara mereka akan ketinggalan.

Singapura sedang menuju ke arah apa yan g disebut knowledge economy (ekonomi ilmu pengetahuan) tetapi k ita lebih kepada entertainment economy (ekonomi h ibu ran). Artis-artis yang berjaya meraih `ij aza h' dari Akademi Fantasia (AF) lebih diberikan tempat dalam liputan akhbar daripada kejayaan anak-anak Malaysia yang berjaya dalam bidang sains dan teknologi.

Kalau beginilah cara orang Mel ayu menguruskan anak bangsa mereka nampaknya peluang untuk menjana Towering Malays atau Mel ayu Unggul akan punah. Mana ada anak Mel ayu yang berjaya dalam bidang nyanyian diperingkat antarabangsa sehingga mereka terkenal seperti artis-artis dari Barat. Pernahkah k ita mendengar jualan album artis-artis Mel ayu dijual jutaan keping di pasaran antarabangsa?

Kalau setakat menyanyi di Royal Albert Hall sudah dianggap satu kejayaan besar bagi anak Mel ayu dan bukan meraih ij aza h kelas pertama di universiti Cambridge atau Oxford , rosaklah anak Mel ayu .Kaum Cina dan India mendahulukan kejayaan akademik daripada hiburan tetapi untuk anak-anak Mel ayu , ibu bapa mereka sanggup berkorban apa saja, bergolok bergadai asalkan anak mereka mendapat tempat dalam Malaysian Idol dan AF.

Mereka tidak sanggup berkorban atau bergolok bergadai untuk memastikan anak-anak mereka mendapat pendidikan yan g terbaik. Sesungguhnya orang Mel ayu akan jadi bahan ketawa kaum lain pada suatu hari nanti. Orang Mel ayu masih buta dengan agenda orang lain untuk menjatuhkan mereka.

Tulisan saya ini mungkin tidak akan menyenangkan orang yan g tidak mengambil berat tentang arah tuju orang Mel ayu . Ia mungkin bagai cili yan g terpepak atau pahit bagai hempedu tetapi seperti kata orang, yan g pahit itulah ubat.Malangnya orang Mel ayu suka digula-gulakan, dipuji berlebih-lebihan. Biar menang sorak kampung tergadai. Biar papa asalkan bergaya. Sampai bila k ita hendak dodoikan orang Mel ayu dan anak Mel ayu dengan kejayaan yan g palsu. K ita mahukan durian tapi benih tomato yan g k ita tanam.

Di mana rasional dan logiknya? Begitu rendahkah daya fikir orang Mel ayu dan anak Mel ayu ? Kalaulah pejuang kemerdekaan dari kalangan orang Mel ayu yang lalu masih hidup, mereka pasti akan menangis kerana k ita telah gagal mendidik anak bangsa ke arah kemajuan yang dituntut oleh agama Islam. K ita gagal mengisi kemerdekaan dengan anak-anak bangsa yan g bijak berfikir dan bertindak demi kesinambungan kemegahan orang Mel ayu . Mungkin Hang Tuah akan geleng kepala melihat orang Mel ayu hari ini menyalahgunakan kebebasan yang diperoleh. Mungkin Mel ayu tak hilang di dunia tetapi jika ada bangsa Mel ayu yan g l ayu apalah gunanya. L ayu dengan lagu yan g mend ayu . L ayu di pusat-pusat serenti. L ayu di atas jalan raya yan g serba moden. L ayu di peringkat pengajian tinggi.

K ita tak sepatutnya memperjuangankan bangsa Mel ayu tapi yang patut k ita perjuangankan ialah Islam. Msyarakat k ita sekarang ini telah terlalu dilekakan dengan hiburan....macam mana negara nak maju, pem im pin di atas s ibu k bercakap pasal soal modal insan...... yan g tentunya perlukan masyarakat bermaklumat..tapi lapisan masyarakat yan g kat bawah masih s ibu k dengan ba wan g merah ba wan g putih...s ibu k dengan toin..s ibu k dengan siska..s ibu k dengan putri..s ibu k dengan pari pari ....

Dikatakan drama ini telah mencapai rating tertinggi dengan 3.8 juta ketika t a yan g an yan g kebanyakan penontonnya adalah dari kalangan orang mel ayu ..telah melalui 60 episod t a yan g an dan ada lagi 60 episod untuk dihabiskan...berapa banyak produktiviti masyarakat 'dilaburkan' di depan television ketika itu?...inikah produk produk masyarakat yang akan menghasilkan nilai mentaliti masyarakat kelas satu?...sekadar keluhan....anak bangsa yang sedang melihat kehanyutan bangsanya yang di telan gelombang arus keglobalan....

No comments: