Wednesday, May 12, 2010

Aminurrasyid.... Cukuplah

Artikel yg dicuri...

Semoga ianya menjadi pengajaran buat kita semua…Insyaallah


Apa yang terjadi awal pagi Isnin, 26 April baru-baru ini ke atas Allahyarham Aminulrasyid Amzah adalah sesuatu yang sangat malang dan tidak seharusnya berlaku.

Begitu juga kepada anggota-anggota polis yang terlibat dalam insiden tersebut. Kita pernah melihat di negara secanggih Amerika sekalipun, terdapat insiden anggota polis tersalah tembak orang.

Tetapi dalam kes yang menimpa Allahyarham Aminulrasyid di Seksyen 11 Shah Alam, kita belum pasti apakah yang sebenarnya berlaku.

Malangnya semua pihak sudah pun menuding jari kepada polis dengan membuat kesimpulan yang berbagai-bagai sehinggakan Ketua Polis Negara yang melawat ke tempat kejadian Sabtu lalu berkata, pihak polis bersedia untuk berhadapan dengan inkues bagi mencari jawapan kepada insiden malang itu.

Rata-rata terdapat dua versi cerita mengenai insiden tersebut. Pertama versi awal polis yang mengatakan mangsa dalam keadaan yang berbahaya cuba mencederakan anggota-anggota polis yang mengejarnya dengan mengundur kereta kebelakang ke arah anggota polis. Dalam keadaan yang mengancam nyawa itu, salah seorang anggota polis telah melepaskan tembakan ke arah kereta mangsa.

Versi kedua pula ialah versi saksi iaitu rakan mangsa yang mengatakan polis yang mengejar mereka telah melepaskan tembakan ke arah mereka ketika sedang mengejar.

Nampaknya semua pihak agak beremosi dalam mengendalikan isu ini termasuklah Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan yang berkata jika susah-susah sangat ramai yang mengkritik tindak tanduk pasukan polis, maka beliau sedia mengarahkan anggotanya supaya tidak lagi menahan atau mengejar kenderaan yang dipandu laju dalam keadaan berbahaya dan meragukan selepas ini.

Ya benar, masyarakat awam menjadi emosional dengan insiden tersebut kerana jika mereka mendengar versi saksi, mereka akan membuat kesimpulan segera yang polis bertindak terburu-buru.

Mereka pantas mengkritik polis tetapi yang masyarakat hendak dengar ialah jaminan daripada Ketua Polis Negara bahawa siasatan yang bakal dijalankan ialah satu siasatan yang adil dan tidak akan melindungi mana-mana pihak yang didapati bersalah atau cuai.

Namun begitu, selepas memperkata semua ini, perkara yang terpenting yang tidak dibangkitkan langsung oleh sesiapa termasuk ahli keluarga dan juga anggota masyarakat ialah apakah yang dibuat oleh seorang remaja berusia 15 tahun di dalam kereta pada jam 2 pagi di luar rumah.

Tidak ada sesiapa pun yang bertanya, di manakah tanggungjawab ibu-bapa dan ahli keluarga yang lain untuk memastikan anak atau budak di bawah umur tidak berada di belakang stering kereta dan secara diam-diam mengeluarkan kereta tanpa disedari oleh mana-mana ahli keluarga yang lebih tua.

Ini sekaligus menimbulkan pelbagai pertanyaan dan persoalan sejauh manakah kawalan ibu-bapa ke atas anak-anak khususnya anak remaja yang keinginan dan rasa ingin tahu mereka sedang membuak-buak di dalam diri dan ingin mencuba sesuatu yang di luar kawalan atau kemampuan mereka.

Kejadian ini hanya mengamit memori penulis ke atas apa yang telah berlaku kepada seorang anak remaja rakan penulis yang baru sahaja tamat SPM dan sedang bersiap sedia untuk memasuki kolej.

Dalam kejadian yang berlaku kurang lebih sebulan yang lalu, remaja ini telah meminjam kereta kakaknya dan keluar dari rumah sejurus sebelum tengah malam untuk menonton bola di kedai mamak. Bapanya tahu dia keluar lewat malam tetapi sepertimana kebanyakkan bapa-bapa yang lain - sama ada ambil mudah atau merasakan anak mereka sudah cukup dewasa untuk menjaga diri sendiri - lalu tidak menegah atau berkata ‘jangan keluar’.

Menjelang awal pagi, dia memandu kereta pulang dan dalam perjalanan pulang itulah kereta yang dipandunya terbabas. Mangsa tercampak keluar dari kereta dan mengalami kecederaan yang serius di kepala dan meninggal dunia di tempat kejadian. Melihat kepada kereta yang dipandunya, orang tidak dapat mengelak daripada terus membuat andaian bahawa kereta yang dipandu mangsa sudah pastinya tersangat laju.

Fakta kedua ialah mangsa sepertimana remaja yang lain, tidak memakai talipinggang keledar. Andai kata dia memakai talipinggang keledar, sudah pastinya dia tidak akan tercampak keluar dari kenderaan.

Dalam kes Aminulrasyid, di sebalik ibunya yang menyifatkannya sebagai seorang anak yang baik, mendengar kata dan bukannya seorang penjenayah dia telah secara fakta dan jelas keluar dari rumah (mungkin secara senyap) dengan memandu kereta sedangkan dia tidak layak dan tidak seharusnya memandu kereta kerana dia adalah remaja di bawah umur.

Dalam konteks fahaman dan pengetahuan ibunya, memang benar, Allahyarham bukanlah seorang penjenayah. Habis-habis pun seorang remaja yang nakal yang ingin cuba membawa kereta secara diam-diam - sebab itu keluar tengah malam kerana lebih mudah dan ibu atau orang dewasa yang lain sudah masuk beradu di kamar.

Tetapi di belakang kotak pemikiran anggota polis yang mengejar Aminulrasyid, mereka tidak tahu siapakah dia Aminulrasyid apatah lagi di dalam kegelapan tengah malam.

Untuk berlaku adil kepada polis, Aminulrasyid enggan memberhentikan keretanya apabila dikejar polis malah dia memandu dengan lebih laju - selaju-lajunya kerana takut. Pada saat dan ketika itu tidak ada mana-mana anggota polis pun yang akan terfikir seorang budak berusia 15 tahun sedang memegang stering kereta kerana waktu kejadian berlaku adalah tengah malam dan bagi mereka hanya penjenayah yang akan melarikan diri daripada polis bukannya orang awam.

Polis hanya menjalankan kerja hakiki mereka - lindungi orang awam dan kejar orang jahat atau orang yang berada dalam situasi yang mencurigakan kerana itulah yang telah diajar dalam Akademi Polis. Dan dalam kes Aminulrasyid itulah yang telah mereka lakukan - melindungi orang awam daripada pemandu yang memandu secara berbahaya dan mengejar pemandu yang memecut dalam situasi yang mencurigakan.

Dalam situasi itu, nak salahkan Aminul pun tidak boleh juga. Itulah naluri remaja apabila takut. Sama ada dia bersembunyi sehingga tidak boleh ditemui atau dia berlari selaju-lajunya - kerana takut. Sebab itulah remaja di bawah umur 17 tahun tidak dibenarkan memandu kenderaan kerana mereka tidak mampu membuat pertimbangan yang rasional.

Oleh itu, apakah pengajaran yang dapat kita perolehi daripada insiden ini? Ini dia;

(1). Kepada semua orang dewasa, berhenti mengajar remaja di bawah umur cara-cara memandu kereta. Ramai orang dewasa tidak menyedari risiko mengajar remaja di bawah umur memandu kereta dan mengambil sikap tidak apa. Dalam kes Allahyarham Aminulrasyid, penulis pasti dan penuh yakin, ada orang dewasa yang mengajarnya bagaimana hendak memandu kereta. Kalau tidak bagaimana dia tahu memandu.

(2). Kepada semua ibu-bapa, abang, kakak, pakcik atau makcik yang punya kereta atau motosikal, tolong pastikan anak kunci rumah dan anak kunci kereta/motosikal dibawa simpan di dalam bilik anda supaya anak-anak anda tidak menyelinap keluar seorang diri tanpa pengetahuan anda.

(3). Kepada semua ibu-bapa, tolong dan penulis ulang, tolong pastikan yang anak-anak remaja anda tidak sama sekali cuba untuk memandu kenderaan anda walaupun hanya untuk sekadar ke kedai mamak untuk minum teh tarik dengan kawan-kawan. Lagi pun apa kerjanya budak-budak ini hendak minum teh tarik di kedai mamak hingga jauh malam.

(4). Juga kepada semua ibu-bapa sukalah penulis menyarankan agar memikirkan semula kebenaran yang diberikan selama ini untuk anak-anak remaja keluar melepak atau minum di kedai mamak dengan memandu kereta anda sehingga melewati tengah malam. Ini kerana adalah tersangat berbahaya untuk membenarkan anak remaja memandu seorang diri di jalan raya pada tengah-tengah malam kerana kebarangkalian untuk mereka berlumba dengan rakan-rakan yang lain di atas jalan raya yang lengang dan kosong tersangatlah besar.

Tolong ingat perkara dan pesanan ini kerana itulah yang seringkali berlaku dan apabila ia berlaku adalah sudah terlalu lewat untuk menyesal dan menyalahkan diri sendiri setiap kali terlihat baju anak-anak di dalam almari.

Cukuplah apa yang telah berlaku. Semoga insiden yang menimpa Allahyarham Aminulrasyid menyedarkan kita semua.


Blog with my iPhone

Sunday, May 09, 2010

Antara lirik dan lagu

Ada sebuah lagu, lagu ini seperti tidak kena. Mungkin liriknya mungkin rentaknya. Liriknya seolah sempurna, tapi kurang sengatannya. Lagunya seolah indah, tapi kurang mengasyikkan.

Antara lirik dan lagu, yg mana perlu dibetulkan dahulu?

Lirik yg rosak atau lagu yg sumbang?

Lirik yg ketinggalan (outdated) atau rentak lagu yg ketinggalan?

Adakah yg mudah diubah rentak lagunya atau liriknya?

Jadi yg mana perlu dibetulkan dahulu, lagu atau lirik.??

Mungkin liriknya betul, lagunya tidak sesuai. Mungkin lagunya indah, liriknya pula tidak meyakinkan.

Jadi apa yang pendengar mahu? Apa yang pembeli mahu? Apa yg RAKYAT mahu?

Liriknya kah atau lagunya

Dateline x lama dah... X lama daaahhh....


Blog with my iPhone

Wednesday, May 05, 2010

The Reversal Of Anwar Ibrahim

Kawan makan kawan atau kawan tgh 'tolong' kawan???


link - utusan

link - The Reversal of Anwar Ibrahim


by Rachel Motte
This week, Barack Obama reached out once more to the Muslim world. Following his promise last June in Cairo, President Obama hosted a Summit on Entrepreneurship, “to identify how we can deepen ties between business leaders, foundations and social entrepreneurs in the United States and Muslim communities around the world.” Bringing together 250 participants from 60 countries, the Administration once again tried to build bridges between East and West, and even brought Secretary of State Hillary Clinton along to close the summit on Tuesday evening.

Yet it remains as hard as ever to figure out who are America’s real friends and allies in the Muslim world, aside from the good King and Queen of Jordan, a handful of emirates, and the Saudi royals. Take the strange case of Malaysia, for example. The Malaysian state and its ruling party are broadly constructive and cooperative with the United States — but its political opposition is another story. And that’s the reverse of what often gets portrayed in Western media.

The present Malaysian leadership is pro-business, pro-American and prepared to stand up and be counted in the Muslim world as a strategic U.S. ally. During the recent Nuclear Security Summit in Washington, Malaysian Prime Minister Najib Razak pledged to assist Washington on numerous fronts, and even shut off petroleum supplies to Iran within hours of returning home to Kuala Lumpur.

Though Malaysia isn’t quite as far along as Muslim nations such as Jordan or Egypt with respect to Israel — it refuses to recognize the Jewish state or its passports — its official anti-Israel position does not come from a societal wellspring of anti-Semitism. Though Malaysia used to have a small Jewish community of its own, it dwindled as a consequence of the Second World War rather than, as in most of the Muslim world, as vengeance for Israel’s founding.

Malaysia’s reputation as a majority-Muslim nation known for moderation and stability is hard won in this decade, and a result of the leadership of the present Prime Minister and his immediate predecessor.

Prior to October 2003, Malaysia’s position as a responsible member of the community of nations was less certain. This was thanks to the country’s former Prime Minister Mahathir Mohammed. Even in power, Mahathir was a well-known anti-Semite and anti-American.

This past January, Mahathir declared that the September 11, 2001 attacks on the United States were “staged as an excuse to mount attacks on the Muslim world.” He didn’t stop there. Speaking at that same month’s General Conference for the Support of Al-Quds (that is, the Arabic name for Jerusalem), he declared that Israel was created to solve “the Jewish problem” in Europe after Hitler failed to complete the Final Solution. “Even after their massacre by the Nazis of Germany,” said Mahathir, the Jews “survived to continue to be a source of even greater problems for the world.”

The case of Mahathir isn’t merely one of a has-been politician with a penchant for vile Jew-baiting. He still retains influence with hardliners. And the man whom he mentored, and then repudiated, is now leader of Malaysia’s political opposition — and he’s showing the world how well he learned under Mahathir’s tutelage.
Anti-Semitism is now resurgent in Malaysia thanks to opposition leader Anwar Ibrahim, a charismatic firebrand of a politician who collaborated with Mahathir — as a deputy prime minister and top aide— for nearly a decade in a relationship that Ibrahim described as being one of “father and son.” In 1998 Ibrahim got impatient about taking over from Mahathir, embarked upon a power struggle, and lost. For his troubles, Mahathir put him on trial for corruption and sodomy: and Anwar Ibrahim ended up in jail at the hand of his mentor.Upon his release, Anwar Ibrahim came to Washington, D.C., and has spent the past decade cultivating a genteel, enlightened image in the West. Otherwise informed American observers of foreign affairs have adopted him as an exemplar of liberal Southeast Asian and/or Muslim democratic governance. Just a few years ago, he was invited to teach for a year at Johns Hopkins School of Advanced International Studies, from which he cultivated the acquaintances of eminent Jewish Americans like Paul Wolfowitz — as a means of showing just how far behind him was his own militant Islamist past.

Indeed, as recently as 2008, Al Gore — usually a savvy and perceptive man — could be found posting on his blog in defense of Ibrahim’s dignity in the face of criticism. That’s big-name Western approval one can’t buy — but one can work hard for it with the right enemies and media outreach inside the Beltway.

It also helps if one knows what to tell Western audiences who tune in to Western media outlets. This past March, in an interview with CNN World, Ibrahim told Wajahat Ali, “Stoking the flames of anti-Americanism and anti-Semitism is a good distraction from the stench in [Muslim societies’] own backyard, namely rampant corruption, denial of basic human rights, abuse of power and the suppression of civil society.”
The reality is that if you’d asked a well-informed American who the liberal democrat was in Malaysia between 1999 and 2009, he or she might well have said, “Anwar Ibrahim.”

But does Anwar Ibrahim’s portrayal of himself outside Malaysia match Anwar Ibrahim’s actions within his own country? Unfortunately, Ibrahim has decided to make his mark in domestic Malaysian politics — away from CNN, Al Gore, and Johns Hopkins — as an anti-American, anti-Semitic demagogue.

The proximate cause of Ibrahim’s descent into the foul rhetoric of anti-Semitism was his decision to exploit the government’s hiring of a Washington, D.C., public relations firm, APCO, to do minor communications work within Malaysia. Like many international firms, this one has done business within Israel, and even counts among its senior personnel persons of the Jewish faith.
Ibrahim has now effectively trashed his old friends in Washington and has used this PR contract as an excuse to spin a dark conspiracy theory of Jewish control, Zionist plots, and subversion.

Ibrahim’s lieutenants have charged, among other things, that the Malaysian government has “engag[ed] a company that has a close tie with the Zionist regime in Israel. Its advisory panels consist of former security chief of the Israeli government, and many of their staff are formerly from the Israel Security Agency,” and that “its operators in Tel Aviv have close links to the Zionist regime.”
Ibrahim himself has delved headlong into anti-Semitic theorizing, publicly alleging that there are “Israeli intelligence personnel in the Police IT unit.” Worse, he connected his anti-Semitism to his anti-Americanism, when he angrily denounced the Malaysian Prime Minister’s politically courageous decision to stand with President Obama and cut off oil supplies to an Iran seeking nuclear weapons. Ibrahim stood in the legislature to charge that the supposedly “Jewish-controlled” PR firm hired by the Prime Minister was, in fact, working to manipulate Malaysian policy on America’s behalf.

Ibrahim angrily demanded: “How can our foreign policy have changed dramatically,” unless Jews were controlling Malaysian affairs for America’s benefit? “Our policy on Iran shows how weak we are. Unprecedented in the history of our country, even Mahathir Mohamad himself never shifted in Afghanistan and the Palestinian question.”
Remarkably, Ibrahim closed his statement with oblique praise for Mahathir — the man who shaped Ibrahim’s core thinking on things Jewish and American.

The sad truth is that we shouldn’t be surprised by Ibrahim’s descent into anti-Americanism or anti-Semitism. When he told CNN that “stoking the flames of anti-Americanism and anti-Semitism is a good distraction,” he wasn’t condemning: he was observing and prescribing.

This is not the first time Ibrahim has gone down this road: he has a history of Jew-baiting when expediency calls for it. To pick just one example, in 2008, with Malaysian elections approaching, he casually tossed out this charge in an interview with IslamOnline: “I have evidence proving that the government is backing the Jewish lobby in the U.S. and some parties inside Israel.” (To the credit of the Malaysian electorate, Ibrahim’s opposition coalition failed to win a majority in that election.)

And as scholars of terrorist finance like Ilan Weinglass have documented, “Anwar Ibrahim is a founder and director of the Muslim Brotherhood affiliated International Institute of Islamic Thought (IIIT), a think tank in Virginia that has alleged links to terrorism.” In 2002-2003, Ibrahim’s institute in Virginia was even investigated by the FBI, IRS and CIA for alleged financing of Hamas and Hizbollah.
In looking for America’s friends in the Muslim world, it’s often difficult to know the Good Guy from the Bad Guy. But it’s a good rule of thumb that the politician promulgating anti-Semitic conspiracy theories is not a friend of America.
In Malaysia, the events of the past few months have made it crystal clear a strange role reversal: it’s opposition leader Anwar Ibrahim who is whipping up anti-Semitic sentiment — and it’s Prime Minister Najib Razak who is, for better or worse, standing firm with President Obama and the United States.
Follow Rachel Motte on Twitter.