Saturday, July 29, 2006

Filem P. Ramlee relevan sepanjang zaman

utusan 25 july 2007, someone wrote this topic:

http://www.utusan.com.my/utusan/archive.asp?y=2006&dt=0725&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_02.htm

and i replied (utusan 26 july 2007) ;

http://www.utusan.com.my/utusan/archive.asp?y=2006&dt=0726&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_02.htm

Filem P. Ramlee relevan sepanjang zaman

Saya agak tertarik dengan komen saudara Hazimy Hassan yang disiarkan pada 25 Julai 2006 mengenai filem P. Ramlee perlu dinilai semula. Beliau menyatakan bahawa filem Ibu Mertuaku sudah ketinggalan zaman, tidak sesuai malahan melanggar norma masyarakat Islam di negara ini.

Seandainya kita lihat balik filem tersebut, dan kita bandingkan dengan masyarakat kita di zaman ini, bukankah masih banyak kesamaannya? Masalah masyarakat Melayu yang digambarkan oleh P. Ramlee dalam filem beliau 40 tahun dahulu masih lagi relevan kini.
Pertama, mengenai Kassim yang hanya menurut kehendak isterinya. Takut nanti isterinya merajuk. Seperti seorang lelaki dayus. Namun inilah yang sering berlaku di dalam masyarakat kita terutamanya golongan pelajar sekolah dan universiti yang sanggup meninggalkan kewajipan mereka untuk belajar kerana hanyut bercinta dan hanya menurut kehendak kekasihnya.

Dari sudut lain pula, ramai orang kita tidak berani untuk menunjukkan bakat dan kemampuan yang ada, sebaliknya hanya menurut kehendak jenama Melayu, tunggu, mengharapkan bantuan dan hanya berserah pada nasib. Tidak mahu tampil berlainan daripada orang lain, takut nanti dikata orang.

Kedua, mengenai Kassim dan isterinya bermain judi. Ini juga masih terjadi. Kita boleh sahaja melihat di kedai-kedai nombor ekor berapa ramai umat Islam Melayu yang membeli nombor ekor. Babak ini juga memaparkan betapa pendek akalnya Kassim, seorang Melayu berjudi dengan mengharapkan wangnya akan berganda.

Perkara ini masih juga berlaku, masyarakat kita apabila ditawarkan dengan pelbagai skim cepat kaya, mudah sahaja terpengaruh dan tertipu dan akhirnya merana. Percaya pada pujukan orang lain tanpa berfikir panjang inilah masalah orang kita.

Dan jika filem ini menggambarkan masyarakat Melayu tidak mengamalkan Islam, bandingkan dengan hari ini berapa ramai umat Melayu Islam cukup menunaikan solat lima waktu.
Ketiga, Kassim seorang Melayu tidak bersyukur dengan pemberian Tuhan. Sering sahaja kita terdengar di sana sini orang kita merungut tidak mendapat bantuan sewajarnya, pada hal mereka sepatutnya tidak perlu bantuan. Budaya mengharap dan tidak bersyukur inilah punca masalah masyarakat kita hari ini.

Keempat dan yang terakhir, sikap Kassim yang hanya memendam perasaan. Boleh dikatakan inilah masalah kita. Orang kita sering memendam perasaan. Tidak berani untuk ke hadapan merencanakan apa yang ada di dalam fikirannya. Dan inilah sebab utama mengapa negara kita masih lagi bertungkus-lumus membantu memajukan masyarakat Melayu sekalipun sudah 49 tahun merdeka.

Lihat, betapa geniusnya seorang seniman bernama P. Ramlee membincangkan masalah masyarakat Melayu kita hanya melalui satu karyanya. Ini hanyalah contoh yang mudah. Banyak lagi yang boleh dibincangkan. Menilai sesuatu karya bukanlah setakat melihat jalan ceritanya sahaja. Sememang pemikiran P. Ramlee melampaui zamannya.

– Amin Fauzan,
Kuala Selangor,
Selangor.

p/s ... saya budak baru belajar..kalo salah tolong jolokkan..urgghh~~..urghhkk~~

Monday, July 24, 2006

Jadikan Bola Sepak Satu Industri

berita harian, 24th July 2004
arghkss~~ they edit too much..grr..this was the 4th time they do that to my articles!!
this is the real one loo~~
Jadikan Bolasepak Negara Satu Industri

Menukar kepimpinan FAM bukanlah satu idea yang bernas. Mengapa tidak dicanangkan untuk merombak sahaja keseluruhan persatuan bolasepak di negara ini? Bukankah itu lebih menyeluruh dan lebih adil? Dan inilah dikatakan sebagai rombakan sehingga ke akar umbi. Namun demikian, cadangan oleh orang kuat FAM juga tidak munasabah, iaitu memberi kerakyatan kepada warga asing supaya bermain untuk Malaysia. Untuk apa? Supaya ranking Malaysia naik dengan memenangi perlawanan tertentu tetapi prestasi pemain tempatan masih di takuk lama. Samalah seperti kata pepatah, kera di hutan disusukan, anak di rumah mati kelaparan.

Hakikatnya mutu bolasepak Malaysia tidaklah menurun, tetapi prestasinya mendatar dari dulu hingga kini. Sementara negara lain yang dahulunya hanyalah ketisan untuk Malaysia, prestasinya semakin meningkat kerana perancangan yang kukuh. Sebagai contoh mudah, bayangkan prestasi bolasepak Jepun dahulu dan sekarang, bukankah jauh bezanya. Ini sekadar satu contoh mudah.

Menjadikan Perancis sebagai model untuk membentuk pasukan negara, iaitu merakyatkan warga asing semata – mata untuk menjadikan Malaysia menang pertandingan tertentu, tidak menjamin kecemerlangan bolasepak Malaysia untuk jangka masa panjang. Jepun dan Korea tidak pun merakyatkan pemain asing untuk mewakili mereka. Tetapi jika mencontohi corak pengurusan pasukan Liga- Liga Eropah seperti EPL dan Spanish Primera, adalah sesuatu yang wajar dicontohi.

Mereka menjadikan bolasepak sebagai satu perniagaan dan satu industri yang boleh membawa keuntungan, bukan sahaja keuntungan dari segi kewangan malahan juga pembangunan pemain tempatan kita. Apabila bolasepak dijadikan satu industri, ini bermakna mereka perlu melabur untuknya dan memastikan pulangan yang baik untuk setiap pelaburan mereka. Ini termasuklah strategi perniagaan melalui pembinaan pemain melalui penubuhan akademi persendirian, pengwujudan jenama dan perancangan perniagaan yang kukuh.

Jadikan liga Malaysia lebih terbuka dari segi pentadbiran pasukan dan juga permainannya. Ini bermaksud, dari segi pentadbiran, kita menjadikannya lebih liberal. Kita membenarkan sesiapa sahaja mengambil alih pentadbiran pasukan di peringkat negeri atau kelab. Ini bermakna, setiap organisasi yang mengendalikan bolasepak di negara ini perlu dikorporatkan untuk menjadikan mereka lebih kompetitif. Manakala had maksimum untuk pemain import bermain untuk setiap perlawanan di tambah ataupun ditiadakan. Biarkan pemain tempatan bertungkus lumus untuk bersaing dengan pemain import di dalam negara sendiri daripada membiarkan mereka sentiasa selesa di takuk lama.

Sebagai tambahan, kita mengalu-alukan sesiapa sahaja di dunia ini untuk melabur di dalam industri bola sepak tanah air, menaja atau mengendali pasukan tempatan sepertimana kita mengalu-alukan pelabur asing untuk melabur di Malaysia. Memandangkan pasukan bolasepak tempatan telahpun dikorporatkan, ini bermakna mereka perlu bersaing untuk mendapatkan penaja. Untuk mendapatkan penaja ataupun pelabur yang terbaik, dan kekal bersama mereka perlu berusaha menjadikan diri mereka juga terbaik.

Malaysia mempunyai pelbagai kekuatan yang mampu membantu menarik pelabur asing untuk melabur dalam pelbagai industri, dan mengapa tidak untuk industri bolasepak tanahair. Melabur untuk melalui penajaan. Malaysia kini pun merupakan tumpuan dunia dalam pelbagai perkara, dan dengan kelebihan inilah kita perlu menjadikan liga Malaysia juga tumpuan dunia, paling kurang pun diperingkat Asia.

Tidak dapat dinafikan sekiranya pengurusan pasukan bolasepak tempatan agresif, kukuh dari segi pentadbiran dan kewangan, dapat menjadikan mutu permainan tempatan meningkat. Meningkatnya mutu permainan tempatan membantu meningkatkan mutu pasukan kebangsaan.

Fungsi FAM pula adalah memantau dan dan mewujudkan satu persekitaran yang positif untuk menjamin kecemerlangan bolasepak negara dan sebagai tambahan turut menggalakkan pelabur asing melabur dalam industri bolasepak tempatan. Dalam masa yang sama, kita juga dapat mengurangkan kebergantungan dana daripada FAM ataupun kerajaan, yang mana setiap pasukan bola sepak perlu mempunyai strategi untuk menjana kewangan mereka sendiri. FAM dan kerajaan tidak perlu lagi menampung pasukan bola sepak tempatan, sebaliknya menumpu kepada meningkatkan taraf liga tempatan ke antarabangsa sebagai jaminan pulangan kepada pelabur-pelabur yang melabur untuk pasukan tempatan.

Konklusinya, untuk merubah mutu bolasepak negara, bukanlah sekadar dengan merombak pucuk pimpinan FAM ataupun menukar jurulatih sahaja. Corak pentadbiran, pemikiran dan juga strategi perlu juga dirombak dan dikaji. Perubahan yang dilakukan perlulah sehingga ke akar umbi dan sentiasa sesuai mengikut peredaran zaman.

Sampai bila lagi kita mahu mendengar kata-kata ini diluahkan “Seandainya Mokhtar Dahari lahir di Eropah, sudah tentu beliau mampu pergi jauh”. Kita mampu setaraf dengan mereka, cuma kita tidak cukup berani untuk menjadi seperti mereka. Hakikatnya, peristiwa pasukan kebangsaan hampir diaibkan oleh pasukan ‘setahun jagung’ yang direkrut oleh syarikat swasta tidak lama dahulu, sepatutnya menjadi persolan. Adakah strategi pembangunan pasukan kebangsaan kita sekarang ini benar-benar berkesan?

Amin Fauzan
Kuala Selangor

seeking the truth~~...salahkah kalo kutuk gov lebey sket..chaist~~ anyway..thanks to editor, giving me another chance..ngeh2

Thursday, July 13, 2006

A wealth of herbs goes untapped

THE Malaysian market for herb-based products, including health supplements, traditional herbals, cosmetics and fragrances is estimated to be worth about RM4.55 billion a year, but the irony is that 95 per cent of it is imported.

Forest Research Industry of Malaysia director-general Datuk Dr Abdul Razak Mohd Ali said there is a lot of potential for growth because the global market for herb-based products is estimated to be worth a staggering US$80 billion (RM303 billion).http://www.nst.com.my/Current_News/nst/Sunday/Focus/20060708141517/Article/index_html

Tuesday, July 11, 2006

328 billion to waste?

"Just imagine, in difficult times like this with rising fuel prices, if we donate RM1 million each to outstanding Malaysians, we have 328 new Malaysian millionaires.
Or if we were to give a RM30,000 home to the needy and the hardcore poor, we have 11,000 families with new homes.
I could possibly have been one of Malaysia's 328 new millionaires, but someone just screwed it up for me. Real upset."
Hoh..too much money to waste...give me sikit la, then i'll spent it in a very 'proper' way..ehe :P


http://www.jeffooi.com/2006/07/one_morning_with_tengku_mahale_1.php#more


p/s : aku mau jalan2 tp xda duit..chaist~~

Saturday, July 08, 2006

Alfatihah ntok arwah Jamal

Akhirnya Jamal ato nama sebenarnya Mohd Ridhwan menghembuskan nafas terakhir pada jam 630 ptg, 7/7/2006.. Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang yang beriman.

Wednesday, July 05, 2006

Tugas Bomoh, Doktor Harus Seiringan

Tugas Bomoh, Doktor Harus Seiringan
Berita Harian, 1st May 2006
MUNGKIN ramai yang memikirkan apakah wajar dibenarkan perkhidmatan `bomoh' di hospital? Adakah sekadar gimik, suatu pendekatan kesihatan baru ataupun untuk kepentingan perniagaan golongan tertentu? Umum mengetahui masyarakat timur kaya dengan amalan perubatan tradisional, tidak kira sama ada masyarakat Melayu, Cina dan India. Daripada perubatan berasaskan herba, homeopati, haiwan eksotik hingga doa dan jampi serapah, semua tergolong dalam perubatan tradisional.

Apabila menyebut ayat diatas, ramai yang tergelak. Bukannya kerana maksud ayat yang diberikan, tetapi pada perkataan ’bomoh’ di atas. Maka ramai yang memikirkan apa wajarnya diwujudkan ’jawatan’ berkenaan di hospital swasta? Adakah sekadar gimik politik, sebuah pendekatan kesihatan baru ataupun untuk kepentingan perniagaan golongan tertentu?

Kita sering mendengar orang –orang lama kita enggan ke hospital, kerana tidak percaya dengan apa yang dirawat di hospital.

Untuk mereka yang lebih gemar mengikuti perubatan tradisional, seringkali mereka mendengar pengamal – pengamal perubatan tradisional memperkatakan mengenai perihal perubatan moden ; keburukannya, masalahnya, dan kesannya.

Kononnya perubatan moden hanya menipu masyarakat, dengan menggunakan dadah untuk meracun manusia, dan sebagainya. Manakala di pihak pengamal perubatan tradisonal, mereka mengatakan semuanya perubatan tradisional adalah karut, tidak masuk akal dan ketinggalan zaman. Siapakah yang menang?

Hakikatnya, inilah kelebihan masyarakat kita. Kedua – duanya mempunyai kelebihan dan kekurangan masing – masing. Dan amalan ini mempunyai pengikutnya yang tersendiri.

Seringkali apabila perubatan moden gagal untuk merawat sesuatu penyakit, para doktor akan menasihati pesakit untuk mencuba perubatan tradisional atau dalam bahasa biasanya, cubalah ’ikhtiar yang lain’. Begitulah juga sebaliknya. Disini, secara ringkas bahawa masyarakat kita mempercayai bahawa kedua – dua jenis perubatan ini dapat berjalan seiring.

Persoalannya, bagaimanakah sistem ini boleh berjalan seiring? Bagaimanakah pengintegrasian kedua – dua sistem perubatan ini boleh berjalan. Adalah mustahil seorang pengamal perubatan moden dapat memberikan perskripsi perubatan moden dan alternatifnya (mungkin jamu, herba-herba dan akar- akar kayu) kepada pesakit. Begitu juga sebaliknya, sekiranya tabib, singseh, bomoh atau dukun ini merawat pesakitnya, adakah mereka juga akan melakukan perkara sebaliknya? Kononnya sebagai ubat-ubatan sampingan.

Apa yang ditakuti ini akan mencetuskan persaingan di bawah satu bumbung. Walau apapun, cadangan ini adalah sesuatu agenda menarik untuk kita laksanakan. Tetapi perlaksaan ini biarlah selepas penyelidikan dan kajian perlaksaannya dijalankan. Biarlah setelah satu sistem pengintegrasian diporelehi supaya kita dapat memanfaatkan sepenuhnya kebaikan daripada kedua-dua sistem perubatan ini demi manfaat masyarakat Malaysia.

Ini adalah tidak mustahil.

Di samping itu, kita dapat juga menyuburkan kembali industri perubatan tradisional di negara kita yang rata- ratanya diusahakan secara kecil – kecilan di luar bandar. Dewasa ini, apabila kita mengatakan tentang rawatan tradisional, kita hanya membayangkan satu rawatan khas untuk menguatkan tenaga batin dan juga untuk kecantikan tubuh badan. Walhal keupayaannya lebih dari itu.

Biarlah apabila perubatan tradisional ini diperkenalkan di hospital kerajaan, semua pengamal perubatan yang layak mendapat tempat yang sama dengan kelayakan yang dikitiraf. Mungkin kita boleh mengkaji satu standard yang perlu dipatuhi oleh pengamal perubatan tradisonal seperti pengamal perubatan moden.

Apa yang ditakuti, oleh kerana idea ini dikhabarkan pada umum ketika majlis perubatan tradisional Cina, maka keutamaan diberikan kepada mereka. Mungkin untuk menyedapkan keseluruhan warga Malaysia, istilah bomoh disebut sekali. Walhal apabila kita menyebut ’bomoh’ pasti secara automatiknya kita akan memikirkan kemenyan dan jampi serapah di hospital kerajaan.

Dan pastinya yang ini saya katakan mengarut.


Amin Fauzan
Kuala Selangor

kesah ayam~~

i took this from promuda circle's. emailed by "mynullvoid"

REVISED VERSION :
Why Did the Chicken Cross The Road? What they have to say.

Kindergarten teacher:
Because it wanted to look for food on the other side.

Sammy Vellu:
kita sude bikin banyak jembatan, itu ayam musti guna jembatan untuk lintas itu jalan lagi pun kalu itu ayam mau pigi jalan-jalan, beritau sama saya juga, saya bolley buat lebbey banyak toll....itu jambatan mesti ada tahan 100 tahun. Lain kali bole kasi tutup..kita bole survey mana ada rosak.

Karam Singh Walia(TV3):
Seperti yang saudara dapat lihat, kelihatan ayam-ayam itu sedang melintas jalan. Mereka bukan sahaja melintas jalan, malah membuang najis di atas jalan dan ini adalah pencemaran yang paling hebat di maya ini. Bapa-bapa dan ibu-ibu ayam haruslah mengambil inisiatif untuk melatih ayam-ayam agar menahan najis sewaktu melintas jalan, sekian saya sudahi dengan.........Ayam di jalan di lintaskan; Ayam di reban mati tak makan.

Wan Kamarudin(Edisi Siasat NTV7):
Ape kejadahnyer ini semua, KL dah jadik reban ayam, mak bapak ayam asyik menganga saje.Ayam semua dah besar kepala,..dan dah tak nak duduk reban...dan bertambah biadap dan buat perkara yg tak masuk dek akal!

Zainal Ariffin Ismail(TV3 Kisah Misteri):
Ada saksi menyatakan yang mereka dapat melihat ayam-ayam ini melintasi jalan-jalan di kampung ini pada waktu malam. Ada yang menyatakan ayam-ayam ini merupakan penyamaran jin. Dan ada juga mengaitkan ia berkaitan dengan peristiwa silam di kampung ini. Apakah sebenarnya maksud tersirat ayam-ayam ini melintas jalan? Oleh itu saya akhiri, "Jangan biarkan hidup anda diselubungi misteri........."

Zainal Alam Kadir(Wayang Kita Astro):
"Ayam siapa kalau bukan ayam kita..."

Sisters in Islam:
We abhor the thoughts of the rooster enslaving the hen, that is why female chicken must be brave and know their rights before they cross the road,....and some cross to escape the master/slave marriage....but this Taliban minded syaria court is no help to the grieving hens...all chicken hens should not vote for IFL!

Abdul Fatah Haron(PAS Rantau Panjang):
Ayam-ayam yg melintas ini semua adalah kerana mereka ayam-ayam yang GATAL......

Md. Said Yusof(BN Jasin):
Apa salah nya...biarkan mereka lintas...tutup sebelah mata ajelah...ayam-ayam terlebih besar sikit shj.Lagi pun semua nya itu ayam saya.

Shahrir Abdul Samad (ex Pengerusi BBC):
Ini adalah prinsip saya. Ayam-ayam tak boleh dibenarkan melintas jalan.
Kalau beginilah, maka ia nya bertentangan dgn prinsip saya, maka saya RESIGN.

Dan Brown (Da Vinci's code author):
The chicken used to a member of a secret society Poultry of Sion. The Opus Dei chickens are on its back because of the missing parshments of Les Dossiers Secrets. And they(Opus Dei)are known for their 'corporal mortification' practice.

Richard M. Nixon:
The chicken did not cross the road. I repeat, the chicken did NOT cross the road.

Ronald Reagan:
I forget. But of course this is for their SDI (Strategic Defense Initiative) program if I'm not mistaken.

Bill Clinton :
I've had met so many chicks that like to blow, I can't remember them all...but I like White House intern chicks, like Monica Lewinsky....Ooops I'm sorry Hillary.

George Bush:
These chicken inspector must be allowed to do their job....Let me stress now...their plutonium enrichment program must be stop, and make no mistake, we are not going to tolerate another WMD producing rouge chicken state, they are axis of evil state....and put all our options on the table..

Arthur Andersen (consultant):
Deregulation of the chicken's side of the road was threatening its dominant market position. The chicken was faced with significant challenges to create and develop the competences required for the newly competitive market. Andersen, in a partnering relationship with the client, helped the chicken by rethinking its physical distribution strategy and implementation processes. Using the Poultry Integration Model (PIM), Andersen helped the chicken use its skills, methodologies, knowledge, capital and experiences to align the chicken people, processes and technology in support of its overall strategy within a Program Management framework.

Computer Programmer:
In order for the chicken to cross the road safely they would need more than one driver to access the server farm, if not they will hang in the middle of the road.

Jerry Seinfeld:
Why does anyone cross a road? I mean, why doesn't anyone ever think to ask "What the heck was this chicken doing walking around all over the place anyway?"


Bill Gates:
I have just released the new Chicken Office 2000, which will not only cross roads, but will lay eggs, file your important documents, and balance your checkbook. Microsoft will pledge a billion for research on chicken AIDS.

Dr M:
You know, I am tired of all this...'apa-nama' chicken-chicken bisnes...you know that it is our right to build the bridge on our side of the straits....so why are we chicken out?

Pak Lah:
Ini semua adalah khabar angin sahaja...jangan percaya khabar - khabar angin ini semua... biasalah ini adalah taktik pembangkang untuk memecah belahkan perpaduan ayam-ayam semua... jangan percaya... we've decided to scrap the scenic bridge for the best interest of the people...nothing to do with chicken. And of course others have the right to express their opinion....ini biasalah

Tuesday, July 04, 2006

The Environment Maketh The Man

satu artikel yang menarik untuk di baca.

The Environment Maketh The Man
M. Bakri Musa
The Sun April 27, 2006
(www.bakrimusa.com)

Years back I attended a picnic at a California public park with some Malaysian students. What struck me was that despite the all-Malaysian participants, the gathering was no different from the others I had taken part in my community.

Meaning, the students carefully tidied up afterwards, did not litter, and were careful to dump their garbage into the bins. Yet if those same students were to have a similar picnic in Malaysia, I could just imagine the mess they would leave.
What gives?

They are the same individuals. In an American environment, they behave like Americans, very civic conscious. Back in Malaysia, they behave, well, as Malaysians, littering with abandon. The environment makes them behave differently. An American public park is well maintained, with garbage cans conveniently located and thoughtfully emptied the day before, and park employees highly visible and ready to offer help. Even if you were the naturally untidy sort, you would be inhibited to mess the place up.

I once took my family to a public park in Malaysia. Hard as I tried, I could not find a garbage can to throw out our ice cream wrappers. When we did find one, it was overflowing, with debris all around. It seemed futile to deposit our rubbish there. Nothing in the supposedly premier park encouraged me to keep it clean.

The grass was uncut, shrubs overgrown, and of course litter strewn everywhere. The message was clear though unstated: The place is a dump, so go ahead and treat it accordingly! Law enforcement officials are familiar with the broken window syndrome. If you do not fix the broken window of a house that has been vandalized, it will attract other more dangerous mischief makers. Soon the building will become the haunt of drug addicts.

New York successfully reduced its major crime rates by aggressively going after minor offenders such as panhandlers. Seasoned criminals rightly figured that if the police were tough on such petty offences, they would not tolerate more serious crimes. It was remarkably effective.

Never underestimate the influence of the environment. My favorite entertainment when living in Johor Baru was to watch the almost instantaneous transformation of Singaporeans when they came over. Back on their tiny and tidy island, they queued obediently and were careful not to litter or spit in public. Once over the causeway, they would throw their cigarette butts out of their cars with abandon. The only reason they did not spit was it would splash their windows! At dinner buffets, they brazenly cut through the line, oblivious of the disapproving gazes of the other patrons.

In Singapore, there are threatening signs, “Do Not Smoke!” In California, “Thank You For Not Smoking!” Same behavior, but different environment; Singaporeans respond better to the big stick, Californians to sweet carrots.

Environmental influence can be consequential. Consider Benazir Bhutto and Shaukat Aziz, Pakistan’s former and current Prime Ministers respectively. Bhutto graduated from Harvard and Oxford; you could not get a more sterling academic pedigree than that. She returned home immediately, eager to burnish her credentials as a patriot, and cut her political teeth by joining her father’s party. Shaukat Aziz was the product of a nondescript Pakistani college but was fortunate to work for the local branch of Citibank. He thrived there such that he was considered at one time to be Citibank’s next CEO. As Prime Minister, he has been honest, effective, and responsible for Pakistan’s recent remarkable economic transformation. Bhutto’s tenure was scandal ridden and rife with corruption, with the country degenerating into an economic basket case.

At Citibank, talent and hard work are rewarded; in Pakistan’s retail politics, you acquire other less savory skills. When I meet Malaysians attending elite American universities, I advise them to choose carefully where they work. Work at Shell, and rest assured that your talent will be nurtured and rewarded. Choose a GLC and you rapidly acquire the skills of sucking up to your superiors (kaki bodek). Join UMNO Youth and all you will learn are intrigue, back stabbing, and insulting and threatening those who disagree with you. Even if you do end up as Prime Minister, you will be a Bhutto, carelessly pronounced.

The environment makes you, so choose carefully.


p/s.. hek hek..bestu aku nk keje ape? hohohohoho~~.. 1st come..1st serve..mane lagi mahal aku sapu..yak yak~

Sunday, July 02, 2006

bLogg??

sekian lame aku biarkan bLog ni sepi.. bile aku wat bLog ni pon aku dah tak ingat..tapi aku igt sangat aaa si tiqAh yang sebuk suruh aku wat bLog..ntah ape citer minah tu skang pon aku tatau..denga dah blk melesia..hoi tiq gemok..ko idop lagi ke tak..aku rindu kt lemak2 ko tuh..wakakakakak~~~~..ishk..ape yg aku nk wat dgn bLog aku neh..bkn nye aku minat pon nk cter kan kesah hidop aku kat sini..pejadah g btau suma orang pasal diri sendiri.. seperti mmbogelkan diri di hadapan suma orang..wahahahaha.. diri kita bia owang menilai..yeah.. wasalam..en pojan mmg best :D